Veckans ord – Ormbunke
⭐️ Veckans ord: Ormbunke ⭐️
Ormbunke är inte en enskild växt – det är en hel grupp av växter och den har sina rötter låååångt tillbaka i tiden. Ormbunkar levde samtidigt som dinosaurier och det finns vetenskapliga bevis på att den första ormbunken såg dagens ljus för 365 miljoner år sedan.
Vad betyder då ordet? Handlar det om en skål med ormar? Nej, inte alls. 'Orm' är ett fornsvenskt ord för mask och 'bunke' härstammar förmodligen ifrån 'bynke', som betyder ogräs med torra och hårda stjälkar. Om vi ska tro ”Våra ord – deras uttal och ursprung” och det tror jag bestämt att vi ska.
Lyssnar man på SR berättar Kerstin Ljungquist som driver Örtagården i Dals Rostock, ännu lite mera detaljer. Kerstin berättar att rötterna på ormbunksväxten Träjon innehåller ett ämne som förlamar larver om de skulle få för sig att gnaga på rötterna. Detta upptäckte vi människor och funderade över om detta även skulle kunna eliminera inälvsmask på oss själva. Därför torkade man, pulveriserade, skivade och blandade i örtmedicinen i maten. Fungerade det? I allra högsta grad. Så namnet 'Ormbunke' har även en djupare betydelse än den rena sammansättningen av orden. Idag använder man dock inte ormbunksväxter när man tillverkar medicin mot inälvsmask.
Varför inte fira in våren med spjutbräken?
Tidig vår tittar brännnässlorna upp ur marken och en del av oss svenskar skördar de späda skotten för att koka nässelsoppa. I Kanada är det andra örter man letar efter.
Foto: MarcQuebec/Istockphoto
Spjutbräken är inte så vanligt i Sverige men i Kanada anses den vara en delikatess och de unga ihoprullade skotten går under namnet ”Fiddleheads” (bilden ovan).
Enklast är godast
Det är bara de späda, ihoprullade skotten som ska ätas. Så de börjar rulla ut sig blir de sega, trådiga och bittra i smaken. Så här berättar Gröna Rader:
Smaken är delikat men finstämd och den unika karaktären går förlorad om ormbunken kombineras med alltför smakstarka kryddor eller råvaror. På indonesiskt sätt kan den efter förvällningen wokas med kokosmjölk, galangal och vitlök medan andra ser mer till den späda ormbunkens kvalitet som vårlig primör och parar ihop de gröna skotten med toppmurkla. Det enklaste och kanske godaste kan vara att steka knopparna snabbt på hög värme, tillsätta fint skivad vitlök mot slutet och bara smaksätta med en tesked fisksås och några droppar sesamolja.
En så minimalistisk och respektfull behandling är nog det rätta sättet att behandla en råvara som ormbunken, som regerade jorden flera hundra miljoner år innan människan dök upp på scenen. Och med en så vinnande design kommer ormbunkarna förmodligen att överleva människan, på samma sätt som de lämnade dinosaurierna långt bakom sig.
TILLAGA ORMBUNKSSKOTT
- Plocka unga, fortfarande ihoprullade blad av strutbräken eller majbräken (du måste vara helt säker på att du plockat rätt art – det finns giftiga ormbunksarter).
- Rensa bort så mycket av hår och bruna fjäll som möjligt.
- Skölj skotten i kallt vatten flera gånger så att rester av fjäll och smuts försvinner.
- Koka i generöst med vatten i 10–15 minuter eller ånga dem i 10–12 min för att reducera bittra och beska smaker.
- Släng bort kokvattnet.
- Servera till exempel med lite smör och eventuellt vitlök.
Värmen inaktiverar även det tiaminas som i varierande grad finns hos de flesta ormbunksarter. Efter en sådan förbehandling smakar de gröna skotten lite av sparris, gröna bönor och kronärtskocka och har en liten restbeska som inte enbart är negativ.
Strutbräken känns lätt igen på de speciella sporbladen som dyker upp i mitten av plantan.
Foto: Borealis55/Wikimedia/ CC-0