Veckans ord – Marsipan
⭐️ Veckans ord: Marsipan ⭐️
Vi får färdas tillbaka till Persien under 900-talet. Redan där och då finns noteringar om marsipan. Själva ordet har vi lånat från Tyskland (även om det är ett persiskt ord i grunden). Första gången ordet ”marsipan” finns dokumenterat hos oss i Sverige är så tidigt som år 1524. Den söta bakdetaljen färdes till vårt rike med hjälp av korstågen.
Smålands nationaldag
Första torsdagen i mars infaller varje år Smålands nationaldag. Det är en självutnämnd nationaldag, ursprungligen skapad genom en Facebookgrupp, men idag har många smålänningar anammat tillfället att fira lite extra på. I bästa småländsk stil uttalar man nationaldagen ”Fössta tossdan i mass”. Och vad passar bättre än just Massipantåta dagen till ära [”marsipantårta” för er som inte förstår småländska).
Fotocred: Mats Samuelsson
Vad består marsipan av?
Marsipan är en blandning av socker och sötmandel. Man tillsätter mandelolja (från sötmandel) för att binda samman den formbara massan. Hur vet man om marispanen är av god eller sämre kvalitet? Ju högre andel mandel desto finare marsipan.
Tillbaka