Veckans ord – Kroppkaka
⭐️ Veckans ord: Kroppkaka ⭐️
Vissa ord är märkliga när man börjar tänka på dem. Ordet 'kroppkaka' är ett sådant. En kaka gjord av kropp? Varför heter det så?
Vi får gå tillbaka till tiden när vi använde det gamla nordiska och lågtyska ordet ’kropp’. Språkvetare tror att ordet 'kropp' under denna tid betydde ’något böjt’ eller ’något runt’. Forskar vi vidare och bläddrar i Svenska Akedemiens Ordbok av äldre slag är 'Krop' eller 'kroppe' ett slags bakverk med fyllning av kött. Dessa ord har sannolikt sitt ursprung i 'fylld kräva'. 'Kräva' är nämligen besläktat med 'kropp' och det är som du kanske vet en del av matstrupen hos fåglar. I krävan förvarar flera fågelarter föda. Här lagras och mjukas födan upp för att sedan successivt förflyttas till magsäcken eller för att kräkas upp som mat åt fågelungarna.
Har ni bilden klar för er? Något runt som innehåller en fyllning av kött. Kopplingar till fågelkrävan vill i alla fall jag lämna därhän.
Efterleden 'kaka' då? Den används i detta fall som ett slags vidare betydelse än ’bakverk’.
Kroppkaka är en känd maträtt som finns i olika varianter. Småland, Blekinge, Öland och Gotland är kända för sina kroppkakor. Vi återfinner ordet i svenska språket sedan 1850.
Fotocred: Henrik Sendelbach
Boktips!
Inspiration till texten fick jag av ”När går skam på torra land?” som är ett fantastiskt litet uppslagsverk med 245 frågor och svar om språk. Boken är ett samarbete mellan Språktidningen och Språkrådet. Rekommenderas å det varmaste!
Tillbaka