Veckans ord – Kapitäler
⭐️ Veckans ord: Kapitäler ⭐️
Om du arbetar med grafisk design och typografi har du förmodligen koll på typografiska uttryck. För dig som vill veta mer kommer här en genomgång av det typografiska begreppet 'Kapitäler'.
När man skriver med små bokstäver (som de du läser nu) kallas det att skriva med 'gemener'. Motsatsen, STORA bokstäver, kallas för 'versaler'. Så finns det ytterligare en kategori; Kapitäler.
Kapitäler ser ut som stora bokstäver men med samma höjd som små, rättare exakt samma höjd som ett gement 'x'.
Exempel A-C: A visar versaler, B visar kapitäler och C visar gemener.
Ordbehandlingsprogram som Word klarar inte av att återge dem på ett korrekt sätt, utan de skapar så kallade falska kapitäler vilket innebär förminskade versaler. Det gör väl inget tänker du? Jo, det gör det – ur typografisk synvinkel.
Exempel A-C: A visar falska kapitäler, B visar äkta kapitäler och C visar gemener. Du ser att den äkta kapitäler ger samma vikt (fyllighet) och svärta som de gemena bokstäverna medan den falska varianten blir en tunnare version av versaler. Inte att särskilt snyggt och inte särskilt läsvänligt i löpande text. Jämför gärna med det första exemplet som visar versaler, kapitäler och gemena på ett korrekt sätt.
Hur ska kapitäler användas?
Redan i slutet av 1400-talet använde man sig av kapitäler och idag används de frekvent när det till exempel handlar om underrubriker, inledningsord eller i adressrader.
Det finns mycket att tänka på när man sätter texter. Det är inte bara att låta tangenterna göra jobbet. Se själv på exemplet nedan som är ett foto från Christer Hellmarks utmärka "Typografisk handbok" (Köp den hos din lokala bokhandlare eller hos Adlibris).
Den vänstra och högra sidan visar samma text fast den högra sidan visar en genomarbetad och 'satt' text. Vackrare och mer lättläst på en och samma gång.
Tillbaka