Veckans ord – Kaffe
⭐️ Veckans ord: Kaffe ⭐️
Är du en person som behöver kaffe för att komma igång på morgonen? Du är inte ensam. Kaffe är världens mest spridda dryck, efter vatten. Ungefär tre tusen miljoner koppar kaffe dricker vi på planeten Jorden varje dag. Inte illa pinkat av den röda lilla frukten.
Vad vet du egentligen om kaffe? Visste du till exempel att kaffebönan inte alls är en böna – utan en frukt? Men låt oss ta det från början.
Så här ser frukten ut på en kaffeplanta, innan den är skalad, halverad och torkad.
Legender om kaffe
Vi backar bandet till 900-talet.
Det var en gång en fåraherde i Etiopien som såg efter sina får. Han vallade dem uppe bland bergen där grönskan frodades. Han lade märke till att fåren verkade bli väldigt pigga efter att de ätit av en röd frukt från några lågväxande träd. Fåraherden blev nyfiken och provade att själv äta en röd liten frukt. Efter en stund kände han sig väldigt pigg han också.
Han plockade några frukter och tog med sig dem till ett närliggande kloster. Munkar är kända för sin örtkännedom. Tyvärr reagerade inte munken som fåraherden hoppats. Han blev arg, kallade frukten för djävulens påfund och slängde dem i den öppna spisen. Snart spred sig en god arom ifrån brasan och andra munkar undrade vad det var som doftade så gott. De lyckades skrapa fram de nu rostade frukterna ur brasan, malde dem och provade att blanda dem med varmt vatten – som de ofta gjorde med andra örter och frukter. Utan att veta om dem hade de bryggt den första koppen kaffe.
Det finns många legender om kaffe men ingenting finns bevisat. Drycken omnämns i skrift för första gången först på 1600-talet men det finns historiska bevis som tyder på att kaffebönan (det är ju så vi kallar frukten) har sitt ursprung i Etiopien och omgivande länder.
Kaffet förbjuds
Första dokumentationen av kaffe som dryck sker i Jemen omkring år 1500. Det är en dryck som väcker fruktan genom sina stimulerande egenskaper och såväl ortodoxa imamer i Mekka, som domstolen i Egyptens huvudstad Kairo, förbjuder kaffet.
Men som vid så mycket annat som förbjuds väcker det också lockelse. Vad är det för en spännande dryck man inte får dricka?
Under 1600-talet spred sig drycken från hela mellanöstern ut i Europa. Handelsskepp färdades flitigt mellan Venedig och egyptiska hamnar och kaffebönan fann sin väg till vår kontinent. Även här diskuterade katolikerna om drycken var djävulens påfund men påven Clemens VIII tillät den och på den vägen är det. Det första europeiska kaffehuset öppnade i Venedig under samma århundrade.
I slutet av 1600-talet fanns det över 3 000 kaffehus i England.
Tacka Nederländerna för kaffet
I början av 1600-talet köpte den holländske affärsmannen Pieter van der Broecke ett par kaffeträd från Mocka (Jemen). Han planterade träden i Amsterdams botaniska trädgård och efter ett tag uppstod där en kaffesort som idag betecknas som Coffea Arabica.
Under kolonialtiden hade Nederländerna kolonier i Java och Surinam och dit fraktades några avkommor av van der Boeckes kaffeträd. Dessa områden blev snart de främsta leverantörerna av europeiskt kaffe. Faktum är att de fåtal träd som van der Broecke fick med sig ifrån Mocka är förfäder till nästan 80 procent av det kaffe som produceras idag!
Det finns mycket mer att berätta om kaffets historia. Besöka gärna Kaffeguiden om du vill lära dig mera.
Världens dyraste kaffe smakar inte bajs
Du har kanske hört talas om Kopi Lowak? Världens dyraste kaffesort som passerar palmmårdens tarmkanaler innan det tas till vara. Det är inget skämt utan så här går det till:
- Den indiska palmmården lever i skogar kring kaffeplantager i den indonesiska övärlden. Den äter mogna kaffefrukter, men själva frukterna är svårsmälta och följer med avföringen ut.
- Djurets avföring samlas upp på marken och bönorna tvättas, torkas och säljs som ett av världens dyraste kaffe.
- Enzymer i djurets mage sägs ge upphov till den unika smaken och den låga syran.
Var dock noga med ursprungsmärkningen om du vill prova det dyra kaffet. Djurplågeri förekommer i allra högsta grad. Läs SVT:s artikel.
Tillbaka